Normal kadınlarda mens siklüsleri 28±7 gün arasında değişmektedir. Bu anlamda sağlıklı olarak yumurtlayan bir bayanın mens siklüs süresi 21 ile 35 gün arasında değişmektedir. Mens siklüsü iki fazdan oluşmaktdır. Siklüs süresi 28 gün olan bir hastada ilk 14 gün foliküler faz olarak isimlendirilmektedir. Bu fazda yumurta büyümeye başlar, olgunlaşır ve yeterli gelişimi gösterince hormonların etkisiyle yumurtlama oluşur. Bu dönemden sonraki 14 gün ise sekretuar faz olarak isimlendirilmektedir. Bu dönemde yumurtlama ile karın boşluğuna ve oradan tüplere geçen yumurtanın döllenme olduğunda rahim içerisine tutunmayı sağlayıcı östrojen ve progesteron hormonu salgılanmaktadır. Yumurtlama zamanından önceki gün ve yumurtlama sonrasındaki ilk iki gün gebelk ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Yani adeti düzenli olan bir bayanda adetin ilk gününden sonraki 12-14 ve 16 günlerdeki ilişki gebelik şansını arttıracaktır. Bu dönem dışında da gebelik oluşabillmesine rağmen en ideal süreç yumurtlama dönemindedir. Adeti 35 gün olan veya 21 günde bir olan bir kadında yumurtlama ne zaman oluşur peki? Yumurtlama sonrası süre yaklaşık olarak 14 gündür ve sabittir. 14 gün sonra gebelik yoksa yeni adet başlar. 21 günde bir adet gören kadında yumurtlama adetin ilk gününden sonraki 7. Günde olurken, 35 günde bir adet olan bir kadında yumurtlama ilk günden sonrai 21. Günde meydana gelmektedir.
Menstrüel siklus beyinde hipofiz adlı merkezden salınan FSH ve LH hormonları ile regüle edilmektedir. FSH ve LH hormonları ile hipotalamus bezinden salınan GnRH ( gonadotropin salgılatıcı hormon ) tarafından kontrol edilmektedir. Merkezi sinir sisteminde GnRH, FSH ve LH hormonlarının salınımı üzerine steres durumunda etkiyen maddeler değişmektedir. Stres halinde salınan nörotransmitterler GnRH, FSH ya da LH salınması üzerine olumsuz etkiyle adet dönemi üzerine olumsuz etkide bulunurlar. Bu nedenle yumurta gelişiminin sekteye uğraması, yumurtlama bozulması, gebeliğin önlenmesi ya da gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumu gözlenebilmektedir.
Çoğunlukla Polikistik yumurtalıkları olan genç hastalarda görülür. Yapılan yumurta büyütme iğnelerine yumurtalıkların aşırı cevap vermesi durumunda ortaya çıkar.
Yumurtalıklarda büyüme, karında sıvı toplanması, karın ağrısı, karında şişkinlik, idrar miktarında azalma gibi belirtilere ve şikayetlere yol açar. Bu gibi durumlarda rahatsızlığın derecesine göre hasta ya ayaktan takip edilir ya da hastanede gözlem altında tutulur.
Bütün kemoterapi ilaçları kısırlığa neden olmaz. Ancak bazı ilaçlar yumurtalıkları etkileyip faaliyetini tamamen ya da bir süre durdurabilir ve bu durum kısırlığa yol açabilir. Erkeklerde ise sperm sayısını azaltabilir, spermin yumurtalara ulaşma ve dölleme kabiliyetini düşürebilir. Kısırlık aldığınız ilaca ve doza bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.
Uygun gebelik haftalarında bu konuda deneyimli bir doktor tarafından usulüne uygun olarak yapılmış bir veya iki adet kürtajın ileriki gebelikleri olumsuz etkileme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak kürtaj sayısı arttıkça sonraki gebelikleri olumsuz etkilemeye başlar. Uygun bir yöntemle yapılmayan kürtaj bir sonraki gebeliği bile olumsuz etkileyebilir.
Sigara yumurtlama işlevlerini ve gebe kalındığında erken embriyo gelişimini olumsuz yönde etkiler. Sigara içen kadınlarda gebe kalamama, düşük, erken doğum, gelişme geriliği gibi sorunlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde ise sperm sayısında ve hareketliliğinde azalmaya neden olabilir.