SİTE İÇİ SEO

Site İçi SEO

Site içi SEO, On-Page SEO, web sitesi içerisinde yapılan çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmalarla hedeflenen şey, web sitesini en iyi şekilde optimize ederek onu arama motoru ve kullanıcı dostu bir hale getirmektir. Bunun başarıldığı noktada Arama Motoru Sonuç Sayfaları dediğimiz SERP ( Search Engine Results Page) denilen alanda görünür hale gelebiliriz. Arama motorlarında, özellikle de Google'da, üst sıralarda yer almanın bizlere sağlayacağı çok büyük faydalar vardır. Bunlara yazımın ilerleyen aşamalarında değineceğiz.

Uzun bir yazı olacak. Fakat sonuna kadar okursanız hem SEO açısından bilgileneceksiniz hem de web siteniz için ne kadar kapsamlı çalışmalar yaptığımızı görebileceksiniz.

Öncelikle kendimi tanıtayım. Ben Gökhan Özgündüz. SEO ile tanışmam 22 yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak 2002 yılında, kendi kişisel web sayfalarımla, arama motoru optimizasyonunu tecrübe ettim. Takvimler 2004 yılını gösterdiğinde Simetriks markasıyla bu işi kurumsal bir boyuta taşıdım. O günden bugüne, çok farklı sektörlerdeki yüzlerce firmayla başarılı SEO süreçleri yönettik. Bu projelerde beklentileri fazlasıyla karşıladık. Bütün çalışmalarımızda başarılı neticeler alarak projeleri hedeflerine ulaştırdık. Şimdi gelin yazımızı okumaya başlayalım.

İçindekiler:

1) Site İçi SEO Neden Önemlidir?

2) Site İçi SEO Çalışmalarında Neler Yapıyorsunuz?

2.1. Meta açıklama alanlarının (Meta tags) SEO uyumlu olarak düzenlenmesi

2.2. URL yapılarının kontrolü ve optimizasyonu işlemleri

2.3. Anahtar kelime yoğunluğunun tespiti ve düzenlenmesi

2.4. Mevcut site içeriklerinin kalite kontrolü

2.5. Görsellerin SEO optimizasyonunun yapılması

2.6. H (Başlık - Heading - H1, H2, H3, H4, H5, H6) etiketlerinin kontrolü ve düzenlenmesi

2.7. Kırık link kontrolü ve düzeltilmesi

2.8. Mevcut içerik düzenlemeleri

2.9. Site hızı optimizasyonu

2.10. Site içi link inşası

2.11. Hedef anahtar kelimelerin vurgulanması

2.12. Hemen çıkma oranı (Bounce Rate) optimizasyonu

2.13. Site haritası (Site Map) optimizasyonu

2.14. Robots.txt Optimizasyonu

2.15. HTTP / HTTPS Protokolleri

3) Site İçi SEO Fiyatları

Site İçi SEO Neden Önemlidir?

Günümüz dünyası hızla dijitalleşiyor. Bu değişim her yıl bir önceki yıla kıyasla katlanarak artan bir hızla ilerliyor. Teknolojik gelişmelerin, özellikle internet alanında, ivme kazanması şirketleri çok yakından ilgilendiriyor. Bu değişen dünyaya ayak uyduramayan veya inatla eski kafa ticaret anlayışını sürdürmekte ısrarcı olan firmalar hızla piyasadan siliniyorlar. Bu teknoloji ile dost olup, onu benimseyen, onun nimetlerinden faydalanmak için araştırmalar ve yatırımlar yapan firmalar ise hızla büyüyorlar. Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorsanız veya ticari faaliyetler yürüten bir firmaysanız kesinlikle site içi SEO yaptırmanız gerekiyor. Hele ki bir web siteniz yoksa, 1 gün bile kaybetmeden markanızın vitrini olacak bir web sitesi yaptırmalısınız. Bu konuda da size destek verebiliriz.

Online alışverişin gücünü en iyi öngörebilen firmalardan birisi Amazon'dur. Amazon ilk başlarda internet üzerinden sadece kitap satışı yapıyordu. İlerleyen yıllarla beraber Amazon sattığı ürün çeşitliliğini sürekli olarak genişletti. Bugüne geldiğimizde ise Amazon dünyanın en büyük e-ticaret platformudur. Evet, siz belki bir Amazon olamayacaksınız ama web sitenizi SEO uyumlu hale getirterek tahmin ettiğinizden çok daha büyük işler başarabilirsiniz.

İnternet üzerinden yapılan satışlar önceki yıllarla kıyaslandığında gözle görülür bir şekilde artıyor. Henüz Avrupa ortalamasını (%74) yakalayamamış olsak da Türkiye'de de tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yapma oranları (%44) hızla artıyor. Özellikle pandemi ile birlikte insanlar evlerine kapandıktan sonra, alışveriş alışkanlıkları yoğun bir şekilde internete kaydı. Tüketiciler internet üzerinden çok daha fazla ürüne, çok daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar. Online alışverişin tüketicilere sağladığı en önemli avantaj, hızlı bir şekilde fiyat karşılaştırması yaparak, maliyetlerini düşürebilme imkanıdır. Üstelik bunu yaparken enerjilerini ve değerli zamanlarını da korumuş oluyorlar. Herhangi bir mobil veya masa üstü cihaz üzerinden, satın almak istediği ürünle ilgili arama motoru yardımıyla araştırma yapan bir tüketici, Google, Yahoo, Bing, Yandex vb. ilk sayfada çıkan sonuçlara ulaşacaktır. Çok yüksek ihtimalle de o sitelerin bir tanesine ödeme yaparak alışverişini tamamlayacaktır. İşte tam da bu sebeple web siteniz için site içi SEO yaptırmalısınız. Böylece o tüketicilere siz de ulaşabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

Site İçi SEO Çalışmalarında Neler Yapıyorsunuz?

Web siteniz içerisinde yapacağımız site içi SEO çalışmalarıyla, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP), web sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlamak için aşağıdaki işlemleri yapıyoruz.

Meta Açıklama Alanlarının (Meta Tags) SEO Uyumlu Olarak Düzenlenmesi

Meta açıklama alanlarının düzgün bir şekilde düzenlenmesi başarılı bir SEO için olmazsa olmazdır. Bu alanın en doğru şekilde optimize edilmesinin önemi Google botlarının web sitenizi nasıl gördüğünden kaynaklanır. Googlebot, bir web sitesini ziyaret ederken (tararken) en yukarıdan aşağıya doğru onun bir nevi röntgenini çeker. Web sitelerimizin en üst kısmında kodlara bakarsanız göreceğiniz üzere Meta açıklama alanları vardır.

Google'da herhangi bir kelimeyi aratıp bakarsanız, ilk olarak web sitesinin adresi üst kısımda yer alır. (Bu önceden daha farklıydı. Eskiden Google site adresini o sitenin tarama sonuçlarına ait olan kısımda en altta gösterirdi.) Sonrasında Title (Başlık) dediğimiz alan gelir. Başlık kısmının hemen altında da Description (Açıklama) dediğimiz alan gelmektedir.

Google Arama Motoru'nda "Sağlık Bakanlığı" kelimesini aratırsanız aşağıdaki örnekte olduğu gibi görebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı

Bu örnekte;

Title (Başlık): T.C. Sağlık Bakanlığı

Description ( Açıklama): Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı Programı ...

Örneğimizde, Title (Başlık) alanı kısa ve net tutulmuş. Zaten iyi bir SEO için olması gereken de budur. Başlık kısmında kısa ve net bir şekilde sayfanın, sayfamızdaki konunun, ne ile ilgili olduğunu belirtmeliyiz. Uzun uzun yazmak, sayfayla ilgisiz anahtar kelimeleri başlıkta geçirmek, anahtar kelimeleri tekrarlamak vs. Title alanını bir çöplüğe çevirecektir. Özellikle içerikle alakasız anahtar kelimeleri kullanmak SPAM yapmak olacaktır. Google bunu mutlaka cezalandırır! Unutmayın Google'ı kandıramazsınız. Zaten Googlebot belli bir karakter sayısından sonra başlık alanınızda yazdığınız kelimeleri görmezden gelir. Genellikle başlık kısmında maksimum 50-60 adet arasında karakter kullanılır. Title alanında yer alan boşluklar ve noktalama işaretleri de bu karakter sayısının içindedir. Yani title alanını oluştururken kısa ve net olun. Sağlık Bakanlığı örneğimizde Title alanı toplamda 21 karakterden oluşmaktadır. 50-60 karaktere kadar başlık alanına yazabilecek olmamız illaha ki bunu yapmamız gerektiği anlamını taşımaz. Bazen örneğimizde de görüldüğü gibi 21 karakterde yeterli olacaktır.

Örneğimizde, Description (Açıklama) alanı fark ettiyseniz yarım kalmış durumda. Yazının tamamı Googlebot tarafından taranmış olsa bile yine bu alanda da, tıpkı Title'da olduğu gibi, karakter sınırlaması vardır. Google, kendi sitesinde belirttiği üzere, aslında açıklama alanında herhangi bir karakter kotası koymamıştır. Fakat sınırlı sayıda karakteri arama sonuçlarında gösteriyor olmasından ötürü, örneğimizdeki gibi, bu alandaki cümlenin yarım kalmaması adına bu zorunlu olmayan sınırlamaya uymamız bizim yararımıza olacaktır. Bu örnekte, açıklama alanının 164 karakterine kadar olan kısmı Google tarafından arama sonucuna yansıtılmıştır. İyi bir SEO için açıklama alanınızı da çok uzun tutmamanız önemlidir. Bu alana yazınızın özünde neyle ilgili olduğunu anlatan bir cümle yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Zaten Google botları ilk etapta Meta açıklama alanlarını tarasalar da sadece bununla sınırlı kalmazlar. Sitenizin içeriklerini de tararlar. Yani kaliteli ve özgün bir şekilde SEO uyumlu içerikler oluşturduysanız, Google ne yapar ne eder bir yerden önemli kelimelerinizi yakalar. Yeterince kullanıcı dostu ve arama motoru yönergelerine uyumlu bir içerik oluşturduysanız da sizi sıralamalarda yukarıya taşıyarak ödüllendirir.

Önceki Google algoritmalarında keywords, classification, abstract gibi alanlarda önemliydi. Artık bunlar önemini yitirdiği için çoğu web sitesinde kullanılmıyor. Günümüzde ise title ve description alanları halen eskiden olduğu gibi önemlidir.

Bu meta etiketleri haricinde daha birçok farklı meta etiketleri de vardır. Bunlara burada değinmeyeceğim. Çünkü çok teknik bilgiler içerdiğinden kafa karışıklığına sebep olabilir. SEO uygulamalarımızda Google'ın tanıdığı, faydalı olabilecek, birçok farklı meta etiketini kullanıyoruz. SEO için en öncelikli olanlardan yukarıda bahsettim.

URL Yapılarının Kontrolü ve Optimizasyonu İşlemleri

URL (Uniform Resource Locator) kelimesinin kısaltılmış halidir. Bir URL subdomain ve root domain olarak adlandırılan bölümlerden oluşur. Subdomain bir web sitesine girmek için adres çubuğunda ilk olarak yazdığımız www. olan kısımdır. Root domain ise www.'dan sonra gelen kısım olan alandır. Örneğimizden yola çıkarsak saglik.gov.tr dir.

Ayrıca web sitemize içerikler eklerken oluşturduğumuz alt sayfalar da vardır. Bunların da SEO açısından doğru bir şekilde yapılandırılması arama motorlarında iyi bir konum elde edilmesinde faydalı olur. Örneğin, "SEO uyumlu özgün makale" için oluşturacağımız alt sayfamızın https://www.simetriks.com/seo.uyumlu.makale.hizmetleri.asp örneğinde de olduğu gibi "seo.uyumlu.makale.hizmetleri.asp" şeklinde araya . (nokta) veya - işareti konarak ayrılmış olması uygundur. Alt çizgi _ olarak yapılmasını Google önermez. Anahtar kelimelerin URL'nizde bitişik olarak "seouyumlumakalehizmetleri.asp" şeklinde kullanılması da önerilmez. Bu hem Googlebot açısından anlamsızdır hem de kullanıcılar açısından kafa karışıklığına neden olur. Ayrıca alt sayfa linklerini oluştururken çok karmaşık kodlar kullanılması da önerilmez. "https://www.example.com/index.php?id_sezione=360&sid=3a5ebc944f41daa6f849f730f1" örneğinde olduğu gibi. URL yapılandırılmasında bulunduğunuz ülkeye özgü alt dizin kullanılması (example.com/tr) önerilir.

Anahtar Kelime Yoğunluğunun Tespiti ve Düzenlenmesi

Anahtar kelime yoğunluğu, içeriğinizde yer alan hedef kelimelerin veya kelime gruplarının, yazının bütünü içerisinde kapladığı yüzdesel oranı ifade eder. Odak anahtar kelimenin içeriğimizde makul oranlarda kullanımı SEO kalitesini doğrudan etkiler. İçeriklerimizde kullanacağımız anahtar kelime yoğunluğunun %1 ile %3 arasında olması ideal olandır. Örneğin, 100 kelimeden oluşan bir içeriktir, hedef kelime 1 veya 3 defa geçiyorsa bu makul bir orandır. 500 kelimeden oluşan bir yazıda ise, anahtar kelimenin en az 5, en fazla 15 defa geçirilmesi önerilir. Hesaplamak için; anahtar kelime sayısını toplam kelime sayısına bölüyoruz. Çıkan sonucu da 100 ile çarpıyoruz. Bu oranın nasıl hesaplandığını formülize edecek olursak;

Anahtar kelime sayısı / Toplam kelime sayısı X 100 şeklinde olacaktır. 15/500 X 100 = %3 anahtar kelime yoğunluk oranına ulaşılır.

Sitemize eklediğimiz içerikleri, sırf arama motorlarında yükselmek için, anahtar kelimelere boğmamız tam tersi bir etki yaratacaktır. Gereğinden fazla kullanılan anahtar kelimeler bir yazıyı hem sıkıcı yapacaktır hem de amacından saptıracaktır. İçerik oluştururken amacımız kullanıcıların faydasına olacak, onları doğru bilgilendirecek, sayfamızı ziyaret edenleri sıkmayacak, kaliteli paylaşımlar yapmak olmalıdır. Google, oluşturacağımız içeriklerin kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini en iyi anlayacak, karşılayacak nitelikte olmasına özen göstermemizi bekler.

Mevcut Site İçeriklerinin Kalite Kontrolü

Kaliteli bir içerik, Google'ın SEO açısından en önem verdiği faktördür. İçerik Kraldır (Content Is King) deyimini sanırım siz de duymuşsunuzdur. SEO uzmanları arasında sık sık kullanılan bir sözdür. Bu terimin fikir babası Bill Gates'tir. Bu sözü ilk olarak 1996 yılında kaleme aldığı bir yazısında dillendirmiştir.

İçeriğin kral olması, her yazılan yazının değerli olduğu anlamını taşımaz. Bir içeriği değerli kılan çok sayıda farklı bileşen vardır. Bunlardan en önemlisi özgünlüktür.

Özgün bir içerik nasıl olmalıdır?

* Özgün bir içerikte anlatılan konuda yazar kendine has bir dil kullanmalıdır.

* Daha önce aynı konuda yazılmış sayısız içerikten kalitesi ile ayrışmalıdır.

* Bahsedilecek konunun en can alıcı yanlarını, özünü, yakalayabilmelidir.

* Kendini sürekli tekrarlayan cümlelerden kaçınılmalıdır. Akıcı olmalıdır.

* Gerekli değilse makul olandan fazla detaya girmemelidir.

* Kullanıcı dostu: Kolay anlaşılır ve yalın bir anlatıma sahip olmalıdır.

* Yazım (İmlâ ) kurallarına özen göstermelidir.

İçeriğin kalitesini belirleyen bir diğer önemli husus da okuyuculara sunduğu faydadır. Okuyucu içerikte aradığını bulabilmelidir. Kullanıcı dostu içerikler her zaman değerlidir. Türkçenin doğru kullanımı da önemlidir. Anlatım bozuklukları, içeriğin kalitesini düşüreceğinden dolayı, SEO'yu negatif anlamda etkileyecektir. Noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanmak, anlatıma ve vurgulara güç verir. Yazıdaki bütünlüğün korunmasını sağlarken, okurun daha akıcı bir hızla içeriği okumasına da yardımcı olur. Tüm bu bahsedilen kurallara riayet eden içerikler her zaman daha öne çıkarlar.

Eğer içerikleriniz yetersizse, en baştan yeni içeriklerin yazılmasını öneriyoruz. SEO uyumlu özgün makale (içerik yazıları) paketlerimize adresinden https://www.simetriks.com/seo.uyumlu.makale.hizmetleri.asp ulaşabilirsiniz.

Görsellerin SEO Optimizasyonunun Yapılması

Web sitesi içerisinde yer alan görseller de tıpkı yazılar gibi birer içeriktir. Bundan dolayı görsel optimizasyonu da SEO'nun ayrılmaz bir parçasıdır. Doğru yapılandırılmış görsel optimizasyonuyla, Google görsel aramalar için üst sıralarda çıkma şansınız olur. Bu düzenlemeler diğer tüm arama motorlarının, Yahoo, Bing, Yandex vb., görsel alanları için de görünürlük açısından web sitenize avantajlar sağlar. Özellikle Google görsel aramalar için, arama hacimleri hiç azımsanmayacak kadar yüksektir.

Görseller, bir web sayfasının göze daha hoş gelmesini sağlayan önemli materyaller olduklarından ötürü, bunları doğru bir şekilde kullanmak faydamıza olur. Sırf bir görsel olsun diye alakasız bir şeyi sayfaya eklemek fayda getirmez. Özellikle yazımızda kullandığımız görseller içeriğimizi destekleyici nitelikteyse, bu tam da görsel optimizasyonu açısından doğru bir hamle olur. Kullandığımız içerik görsellerinin boyutlarının çok büyük olmaması önemlidir. Çünkü çok yüksek boyutlara sahip olan görseller sayfamızın açılış hızını yavaşlatacaktır. Bundan kaçınmak SEO kalite puanımıza artı puan ekler. Ayrıca GIF, JPG, PNG vb. büyük boyutlu görsel formatları kullanmak yerine WEBP ve AVIF gibi görsel formatları tercih edilmelidir. Bu da sitenizin yükünü hafifleterek daha hızlı açılmasını sağlayacaktır.

Görsel seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar:

Görsel SEO'da nelere dikkat etmemiz gerektiğini maddeler halinde sıralayalım.

* Görsel boyutu çok büyük olmamalıdır.

* Görselleri isimlendirirken içerisinde hedef anahtar kelime geçirilmelidir.

* Çözünürlük açısından net görüntü saplayacak görseller kullanılmalıdır.

* Görsel formatında netlik yanında dosya boyutu da dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.

* Görsellerin optimizasyonu için alt=" " etiketi kullanılmalıdır.

* Görseller için de ayrı bir site haritası oluşturulmalıdır.

* Telif hakları olan görsellerin kullanımından kaçınılmalıdır.

H Başlık Etiketleri (Heading Etiketleri)

Heading (H) başlık etiketleri H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 olmak üzere toplamda 6 adetten oluşur. Bu başlıkları yazımızda önem sırasına göre H1'den H6'ya kadar sıralarız. Mutlaka H6'ya kadarını kullanmamız şart değildir. Fakat SEO açısından kusursuz olması için sırasıyla kullanılmaları gerekmektedir.

İçeriğimizde ana başlık olarak kullanacağımız etiket H1 olmalıdır. Yani içeriğinizin en üst kısmında H1 kullanılmalıdır. Zaten önem sırasına göre diziliş yapıldığından 1 numara olarak konumuzun ana başlığında kullanacağımız başlık etiketi H1 olmalıdır. Ardından alt başlıklar için sırasıyla H2, H3, H4, H5, H6 kullanılabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi tamamını kullanmak zorunlu değildir. Önemli olan sırasıyla kullanmaktır. Örneğin H1 de sonra H3, H4, H5, H6 gelmemelidir. H1'den sonra gelmesi gereken H2 başlık etiketidir. Rakamlarla düşündüğümüz zaman 1 den sonra 3 gelemeyeceği gibi.

Diğer önemli bir konu da H1 etiketi aynı içerik yazısında sadece 1 defa kullanılmalıdır. Birden fazla H1 başlık etiketinin kullanımı SEO bakımından eksi puan yazar. Diğer etiketleri ise kullanım sınırı yoktur. Yazımız içerisinde kaç adet alt başlığımız varsa o kadar H2, H3 vb. birden fazla kullanılabilir. Başlık etiketlerini açarken <H1>Örnek Konu Başlığı</H1> şeklinde yapmalıyız.

H başlık etiketlerinin kullanımın SEO faydasının yanında aynı zamanda yazımızın daha okunabilir olmasını da sağlar. Ana başlık ve alt başlıklar ile organize edilmiş bir yazı, daha okunabilir ve daha anlaşılabilir bir içerik olacaktır. Kullanıcı açısından kazandırdığı bu olumlu etki sayesinde ziyaretçiler web sitenizde daha uzun süre kalarak yazının tamamını keyifle okuyacaklardır. Bu da hemen çıkma oranı (Bounce Rate) düşürecektir. Google botları sitenizi tararken H başlık etiketlerini çok önemser. Öyle ki, çoğu zaman arama motoru sonuç sayfasında sitenizin Meta Title başlığı yerine H1 etiket başlığındaki yazıyı gösterir. H etiketlerinin verimli ve doğru kullanımını öne çıkan snippet'ler alanında gösterilme şansınızı da doğurabilir. Bu alana kısaca 0. sıra (Featured Snippets) alanı diyebiliriz. Örneğin 10 adet sonuç göstermesi için ayarlamış olduğunuz Google arama motorunda en üstte, bu 10 sonuçtan bağımsız olarak çıkan 0. sıra dediğimiz alandır.

H Başlık Etiketlerini Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler;

* H1 başlık etiketi yazınızın en üst kısmında olmalıdır. Ana başlık bu etiket ile kullanılır.

* H1 etiketi en önemli başlık etiketi olduğundan dolayı yazınızın en can alıcı özeti bu başlıkta yer almalıdır.

* H etiketlerinde kullanacağınız başlıklar yazınızın özüne uygun ve ilgi çekici olmalıdır.

* H başlık etiketleri hiyerarşik bir sıralamayla kullanılmalıdır. H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 şeklinde.

* H başlık etiketlerinde alakalı anahtar kelimeleri de (LSI anahtar kelimeler) kullanın. Örneğin; çiçek satışı üzerine bir web siteniz varsa, Anneler Günü, Sevgililer Günü, Doğum Günü vb. anahtar kelimeleri de H başlık etiketlerinde geçirmeniz, bu anahtar kelimelerden de trafik yakalamanızı sağlayacaktır.

Site içi SEO düzenlemelerinizi yaparken H etiket başlıklarını en iyi şekilde optimize ediyoruz.

Kırık Link Kontrolü ve Düzeltilmesi

Kırık link, İngilizcesi "Broken Link" olan ve web siteniz içerisindeki işlevsiz linkleri belirtmek için kullanılan bir web terimidir. Çoğunlukla 404, 502, 301 olmak üzere ulaşılamayan sayfaları temsil eden hata kodlarıdır. Kırık bağlantı, dead link, bozuk bağlantı gibi isimlerle de anılır.

Kırık linkler, web sitenizin sağlıklı işleyişini bozan en kötü durumlardır. Bu sebeple bu tarz sorunların acilen düzeltilmesi gerekir. Çalışmayan bir link kullanıcıları rahatsız edeceği gibi, arama motorları botlarını da olumsuz yönde etkileyecektir. Kırık her bir link, Google botları tarafından sitenizin hanesine eksi puan olarak eklenecektir. Çoğunlukla site için link mimarisi oluştururken meydana gelir. Bazen siteden dışarıya sağlanan dış bağlantı linklerinde de kırık link oluşması durumları söz konusu olabilir. Her iki durumunda SEO'ya olumsuz etkileri vardır. Kırık linkler birçok farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilirler. Bunlardan ilk akla gelenleri sıralarsak;

* Unutulan bir harf (seo-nedir.html yazılması gerekirken seo-nedr.html yazılması gibi)

* Yanlış yazılan bir harf. i yerine ı, c yerine ç yazılması gibi. (seo-uzmani.html olması gerekirken seo-uzmanı.html olarak yazmak.)

* Sunucudan bilerek veya yanlışlıkla silinmiş olan bir alt sayfanın linkinin halen site içerisinde farklı bir sayfadan köprülenmesi.

Mevcut İçerik Düzenlemeleri

Mevcut içeriklerinizdeki yazım hatalarının ve imla kurallarının kontrollerinin sağlanması ve düzeltilmesi işlemleridir. Yanlış yazılmış kelimeler, içeriğinizdeki anlam bütünlüğünü bozmasının yanında SEO için de olumsuz bir durumdur. Noktalama işaretlerinin düzgün kullanılması yazınızın daha okunabilir olmasını sağlar. Özenle hazırlanmış SEO uyumlu özgün bir içerik mutlaka yazım kurallara uygun olmalıdır.

Site Hızı Optimizasyonu

Web sitenizin hızlı açılması SEO açısından önemlidir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi sunabiliyor olmanızı Google önemser. İşte bu noktada site hızı optimizasyonunun önemi devreye girer.

Site hızınızın (Pagespeed) optimize edilmesi web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizi daha verimli kullanmasını sağlar. Tekrar ziyaret edilme oranınızı yükseltir. Core Web Vitals ( Önemli Web Verileri ) verilerine göre bir web sitesinin en geç 2.5 saniye içerisinde tamamen yüklenmesi gerekmektedir. Bu süreyi aşan durumlar olumsuz olarak değerlendirilir. 4 saniyenin üzerinde yüklenme süresi olan web siteleri ise kullanıcılar tarafından tamamen kullanışsız olarak kabul edilir. Bu tarz siteler tekrar ziyaret edilmemek üzere terk edilir.

Site İçi Link İnşası

Site içi link inşası ile web siteniz daha kolay gezilebilir bir hale gelir. Özellikle de önemli olduğunu düşündüğünüz içeriklerinizi bu yöntemle daha görünür duruma getirebilirsiniz. Doğru bir şekilde optimize edilmiş site içi link alt yapısı sayesinde ziyaretçiler sitenizde daha fazla vakit geçirirler. Sitenizde daha uzun süreler kalan kullanıcılar çok daha fazla ürün ve hizmetinize ulaşırlar. Böylece ziyaretlerin satışa dönüşme oranları da yükselir.

Hedef anahtar kelimelerin vurgulanması

Google'da üst sıralarda çıkmak için seçtiğimiz anahtar kelimeler, içerik yazılarımızda mutlaka yer almalıdır. Bu anahtar kelimeleri, çok abartıya kaçmayacak şekilde, vurgulamak önemlidir. Bu vurgular arama motorlarının o anahtar kelimeleri görmesi açısından biraz işaret levhaları gibidirler. H başlık etiketlerinin kullanımı anahtar kelime vurgusu açısından en önemli tekniktir. SEO uyumlu makalelerimizde yer alan önemli anahtar kelimeleri vurgulamak için diğer önemli bir yöntemse, "Bold, İtalik, Underline" gibi vurgulamaları kullanmaktır. İçeriklerimizi beslemek için kullandığımız görsellerde de anahtar kelimelerimizi vurgulayabiliriz.

Hemen çıkma oranı (Bounce Rate) Optimizasyonu

Arama motoru üzerinden veya direkt adresinizi yazarak sitenize giriş sağlayan bir ziyaretçinin, giriş yaptığı sayfanız haricince, başka herhangi bir sayfanızı tıklamadan direkt olarak çıkmasına hemen çıkma (Bounce Rate) adı verilir. Hemen çıkma oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Çeşitli SEO teknikleri kullanılarak hemen çıkma oranları düşürülebilir.

Site Haritası (Site Map) Optimizasyonu

Site haritaları, Google botlarının web sitemizi daha iyi bir şekilde taramasına yardımcı olan bir rehber gibidir. SEO açısından çok önemli olan bu araç doğru kullanılmalıdır. Özellikle Google'ın görmesini istediğimiz içerik sayfalarını site haritasına ekleyerek, Google'ın bunları taramasını kolaylaştırabiliriz.

Robots.txt Optimizasyonu

Robots.txt, arama motoru örümceklerinin, botlarının veya böceklerinin internet sitemizdeki hangi içeriklere erişip, hangilerine erişemeyeceklerine karar ve izin verebildiğimiz bir komut setidir.

HTTP / HTTPS Protokolleri

Bu iki protokol arasındaki tek fark, sadece bir harften ibaret değildir.

HTTPS'nin açılımı, "Hyper Text Transfer Protocol Secure" diye yazılır. Türkçe karşılığı olarak 'Güvenli Üstün Metin Transferi Protokolü' şeklindedir.

HTTP'nin açılımıysa "Hyper Text Transfer Protocol" olarak yazılır. Yani Türkçe anlamı "Üstün Metin Transfer Protokolü" olarak bilinir.

Fark ettiğiniz üzere birisinin sonunda "Secure" güvenli ibaresi yer almaktadır. Güvenlik sertifikası olan siteler HTTPS ile başlar ve SEO için bu önemlidir. Google bu tarz siteleri güvenli olarak işaretler.

Site İçi SEO Fiyatlarınız Ne Kadar?

Düzenleme yapılacak sayfa adedine göre site içi SEO fiyatlarımız değişmektedir. Yapılacak site içi SEO işlemleri tek seferliktir. Satın alacağınız hizmet kapsamında düzenlemeler tamamlanıp tarafınıza raporlandıktan sonra iş tamamlanmış olur.

Site içi SEO fiyatlarımız sayfa adedi başına 450 TL + KDV'dir. Örneğin 10 adet sayfada site içi SEO çalışması yapılacaksa 4.500 TL + KDV olarak ücretlendirilir.

İlginizi Çekebilecek hizmetler

* Google 1. sayfa garantili SEO https://www.simetriks.com/ilk-sayfa-garantili-seo-paketleri.asp
* Yükselme garantili SEO https://www.simetriks.com/yukselme.garantili.seo.asp
* Tek seferlik SEO https://www.simetriks.com/tek.seferlik.seo.asp
* Aylık SEO https://www.simetriks.com/aylik-seo-hizmeti.asp
* Site içi SEO https://www.simetriks.com/site-ici-seo.asp
* SEO uyumlu özgün makale https://www.simetriks.com/seo.uyumlu.makale.hizmetleri.asp

BİLGİ ALIN

Formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.